DutchEnglish
Inschrijven Waldent tandartspraktijk Den haag | Kroon- en brugwerk Den haag

Wat is kroon- en brugwerk?

Om het gebit gezond en esthetisch te houden, kan het zijn dat u een kroon, brug of restauratiekronen nodig heeft. Naast esthetische redenen is het ook belangrijk voor uw gezondheid dat gaten in uw gebit worden opgevuld. Wanneer er onvoldoende kauwvlak overblijft, kunt u bijvoorbeeld maag- en darmklachten krijgen.

Kronen

Beschadigde of afgebroken tanden en kiezen kunnen worden hersteld door het plaatsen van een kroon. De kroon wordt over het zichtbare gedeelte van de tand of kies geplaatst.

Bruggen

Mist u één of meerdere tanden of kiezen, dan kan het plaatsen van een brug een goede oplossing zijn. Een brug bestaat uit drie of meer elementen waarmee de ontbrekende tanden of kiezen worden overspannen. De aangrenzende tanden of kiezen van de ontbrekende elementen worden door de brug als steunpilaar gebruikt.

Uw kroon of brug in 7 stappen

  1. De tanden of kiezen waarover de kroon of brug moet worden geplaatst, worden afgeslepen om ruimte te maken. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving;
  2. Er wordt een afdruk van uw hele, of een deel van de kaak waarin de afgeslepen tanden of kiezen zitten. De tandarts heeft daar een speciale afdruklepel voor, die wordt gevuld met een rubberachtige substantie.
  3. Aan de hand van de afdruk van uw kaak wordt een gipsmodel gemaakt waarop de kroon of de brug door de tandtechnicus kan worden gemaakt.
  4. Met een plaatje van was maakt de tandarts een beetregistratie. Dit is om te zien hoe de tanden en kiezen van uw boven- en onderkaak in elkaar vallen.
  5. Vervolgens wordt in samenspraak met u de kleur van de kroon of brug bepaald.
  6. Omdat de kroon of brug niet direct klaar is, plaatst de tandarts voor uw comfort een noodkroon.
  7. Als de kroon of brug klaar is, wordt deze door de tandarts geplaatst.