Voor het maken van een afspraak

070 385 76 30

Tanderosie

In de loop der jaren is onze eetgewoonte veranderd. Er zijn veel meer eet- en drinkmomenten op een dag. We eten meer tussendoortjes waardoor ons gebit vaker in contact komt met zuur. Ook verantwoord voedsel bevat zuren.

Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door inwerking van zuur.

Het tandglazuur wordt tijdelijk zachter als het in contact komt met zuren. Het gebit heeft tijd nodig om te herstellen. Het tandglazuur moet opnieuw hard worden. Maar omdat we meer eetmomenten achter elkaar hebben, krijgt het tandglazuur niet de kans om te herstellen, waardoor tanderosie optreedt.

Tanderosie wordt vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt. De voortanden vertonen slijtplekken, ze worden dunner, doorschijnender, geler, korter en gevoeliger voor koud, warm en zoet.

De zuren uit onze voeding lossen het tandglazuur op. Hoe langer en vaker zure producten in de mond terechtkomen hoe groter de kans op tanderosie. Zure voedingsmiddelen zijn onder andere appelsap, appelstroop, citroen, grapefruit, jam, kiwi, (light) frisdrank, mayonaise, rode en witte wijn, sinaasappel, sladressing, sportdrank, tafelazijn, vruchtensappen enz.

Adviezen tegen tanderosie zijn:

  • om het aantal eetmomenten tot maximaal 7 keer per dag te beperken. Dit is inclusief ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten.
  • Eet maximaal 1 à 2 keer per dag zuur fruit.
  • Houd zure producten zo kort mogelijk in de mond. Want spoelen met zure dranken is funest. Drinken via een rietje vermindert het contact met de tanden.
  • Om het gebruik van zure dranken (frisdranken, sapjes en wijn) te verminderen.
  • Wacht na het eten of drinken minstens 1 uur met het poetsen van uw tanden. Het tandglazuur heeft dan de tijd om te herstellen van de zuuraanvallen.

Om het proces te stoppen en esthetisch een mooi en natuurlijk resultaat te geven zijn er diverse mogelijkheden.

Door tanderosie kunnen de tanden er geler en afgebrokkeld uitzien, dit zie je ook vaak aan de achterzijde van de voortanden wat voor de patiënt niet direct merkbaar is. Het is noodzakelijk om de tanden te beschermen, om te voorkomen dat er nog meer glazuur oplost. Door middel van composiet kunnen de tanden opgebouwd worden zodat de oude vorm hersteld wordt. Door tanderosie zijn de voortanden vaak zodanig ingekort dat de tanden in ontspannen toestand niet te zien zijn, dit maakt de mond onnodig ouder.

Het komt ook voor dat de kiezen zodanig zijn afgesleten door erosie dat de beet verlaagd is en er meer kans op bruxisme (knarsen en klemmen) mogelijk is. Het is van belang dat de kiezen door middel van composiet opgebouwd worden om zo de beet te verhogen. Omdat de beet verlaagd is ziet de mond er vaak onnodig ouder uit.