DutchEnglish
Inschrijven Waldent tandartspraktijk Den haag | Wortelkanaalbehandeling
Tandartspraktijk Waldent - Wortelkanaalbehandelingen

Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Wanneer het levende gedeelte van een tand of kies is ontstoken, kan dat leiden tot zeer ernstige tand- of kiespijn. In dat geval is een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling, endodontologiebehandeling of endo genoemd, noodzakelijk. Tijdens deze behandeling wordt de zenuw van de tand of kies verwijderd.

Wanneer heb ik een wortelkanaalbehandeling nodig?

Uw tand of kies kan door tandbederf, een oude vulling die is gaan lekken, of trauma door een stoot of val, ontstoken raken. Dat merkt u doordat u pijnklachten heeft bij het nuttigen van warme of koude dranken. U kunt ook last hebben van hevige kiespijn en een dikke wang. Het komt ook voor dat u nog geen klachten heeft, maar dat de tandarts erachter komt bij het maken van een röntgenfoto tijdens de controle van uw gebit.

De behandeling

  1. Eerst wordt er een röntgenfoto gemaakt om te kunnen zien hoe de wortels van de aangedane tand of kies lopen.
  2. Daarna zal de tandarts een rubberen lapje om de aangedane tand of kies leggen. Dit is om de naastgelegen tanden en kiezen te beschermen.
  3. Het kanaal of de kanalen van de tand of kies worden open geboord.
  4. Met kleine vijltjes wordt vervolgens de zenuw en het ontstoken weefsel uit het kanaal of de kanalen verwijderd.
  5. Daarna wordt de tand of kies met een desinfecterend middel gespoeld.
  6. Het kanaal wordt door de tandarts weer opgevuld met rubberen stiftjes en vervolgens weer gesloten met een vulling. Soms gebeurt dit tijdens de tweede afspraak.